Årsrapport 2023

Innledning

Offentlig utvalg for punktskrift, OUP, er et offentlig utvalg under Kultur- og Likestillingsdepartementet og fra 1. juli 2023 administrativt forankret i Nasjonalbiblioteket, avdeling for
tilrettelagt litteratur.

I 2023 har Offentlig utvalg for punktskrift, OUP, hatt 6 møter og behandlet til sammen 59 saker. Møtene har vært fordelt over hele året, med tre møter i vårhalvåret og tre møter på høsten. Fire fysiske møter og to digitale møter.

Følgende medlemmer og varamedlemmer utgjorde OUP i 2023:
Leder: Nina Tveter, personlig varamedlem: Oddvar Øyan
Nestleder: Astrid Kristin Vik, personlig varamedlem: Ida Sødahl Utne
Medlem: Lars Bjørndal, personlig varamedlem: Kari Rudjord
Medlem: Lise Bakkan, personlig varamedlem: Dawn Renouf Bjørneby
Medlem: Rolf Arne Mellem, personlig varamedlem: Hans Anton Ålien
Astrid Kristin Vik har i 2023 vært syk, men hennes personlige varamedlem, Ida Sødahl Utne, har ivaretatt hennes funksjoner.

OUPs sekretariat har en ansatt, Liv Kristin Saur, i 80 % stilling.

OUP har en nettside www.punktskriftutvalget.no. I 2023 har det pågått et arbeid med å få flyttet denne nettsiden til Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon, DSS.

I 2023 hadde OUP en ramme på kr 1 060 000, og et merforbruk på kr 54 177.

Standardiseringsoppgaver

Det er flere grupper for standardiseringsoppgaver i arbeid.

8-punktsgruppa

Arbeidsgruppa består av Oddvar Øyan, Lars Bjørndal, Rolf Arne Mellem, Hans Anton Ålien og Lise Bakkan.

Arbeidet med en utvidet 8-punktstabell, definisjon av aktuelle tegn i Unicode-tabellen, ble videreført i 2023, og vil bli videreført i årene framover.

Emoji-gruppa

Arbeidsgruppa består av Oddvar Øyan, Kari Rudjord og Liv Kristin Saur.

Emojier i norsk punktskrift ble satt opp på agendaen i 2022. Til å utrede dette for OUP, ble ovennevnte arbeidsgruppe nedsatt. Gruppa la fram sin innstilling om bruk av emojier høsten 2022, og denne ønsker OUP å teste ut en periode før anbefalingene vedtas.

Sjakknotasjonsgruppa

I denne gruppa sitter Otto Prytz, Oddvar Øyan og Liv Kristin Saur.

Arbeidet med å oppdatere sjakknotasjonen ble avsluttet i oktober 2023 og vedtatt av OUP i november 2023.

Verktøy for opplæring

OUP nedsatte en arbeidsgruppe på sitt møte i august 2022, bestående av Ida Sødahl Utne, Lise Bakkan, Dawn Renouf Bjørneby og Hans Anton Ålien.

Arbeidsgruppa har foretatt en gjennomgang av opplæringsverket Lær punktskrift – KORT OG GODT som OUP er ansvarlig utgiver for. Hensikten med gjennomgangen er å vurdere behovet for revidering av verket, samt utarbeide veiledninger til de resterende 3 delene. Gruppa har knyttet til seg en person, Magne Bjørndal, til å bistå i arbeidet med dette. Arbeidet videreføres i 2024.

Punktskriftfremmende tiltak

OUP har en facebook-gruppe, kalt Norsk punktskrift. Videre er OUP ansvarlig for en e-postliste, Punktforum.

Som en oppfølging av punktskriftkonferansen i 2022 om opplæringstilbudet for personer som har mistet synet i voksen alder, sendte OUP en bekymringsmelding til Kultur- og likestillingsdepartementet. Denne ble oversendt Kunnskapsdepartementet, og det resulterte i en invitasjon til et møte som fant sted 25. mai 2023. På møtet ble opplæringssituasjonen til synshemmede voksne drøftet. På møtet var OUP representert ved Nina Tveter, Lars Bjørndal og Ida Sødahl Utne. Fra kunnskapsdepartementet deltok seniorrådgiver Hege Hov Eggen.

Nasjonale samarbeidspartnere

OUP har et godt samarbeid med de institusjoner, organisasjoner og leverandører som utgjør punktskriftmiljøet i Norge. OUP hadde i april møte med forbundsleder Terje Andre Olsen, for å informere om OUPs arbeid og drøfte saker av felles interesse.

Nasjonal punktskriftkonferanse 2022

OUP har et godt samarbeid med de institusjoner, organisasjoner og leverandører som utgjør punktskriftmiljøet i Norge.
Nasjonal punktskriftkonferanse 2023

I november arrangerte OUP en nasjonal punktskriftkonferanse i samarbeid med Avdeling for tilrettelagt litteratur i Nasjonalbiblioteket, som ble avholdt i nasjonalbibliotekets store auditorium. Det deltok i underkant av 50 personer fysisk på konferansen, mens i underkant av 50 deltok digitalt. Temaet var lesestrategier for lesing av punktskrift på papir og lesing i elektronisk format.

Følgende innledninger ble holdt:
«La meg få dele erfaringer og tanker om leseopplæring med deg.» Oliv Klingenberg, doktor i synspedagogikk og tidligere seniorrådgiver i Statped.
«Hvordan vi oppfatter punktskrifttegnene – tre strategier for gjenkjenning.» Torø Graven, doktor i synspedagogikk, University of Edinburgh.
«Tips og triks for å øke lesehastigheten.» Eirin Frøyland, Oslo Voksenopplæring Nydalen.
«Min vei til mitt skriftspråk.» Mette Midtseter, punktskriftentusiast.
«Lese- og arbeidsteknikker ved bruk av leselist, skjermleser og PC.» Oddvar Øyan, OUP.
«Hvilken punktskrifttabell er mest brukervennlig på leselist?» Lars Bjørndal og Hans Anton Ålien, OUP.

Nordisk samarbeid

OUP har et utstrakt samarbeid med punktskriftutvalgene i de nordiske land.

Nordisk punktskriftmøte 2023

Nordisk møte 2023 ble arrangert 25.–26. oktober og ble avholdt i Reykjavik, Island. Som arrangør stod punktskriftutvalget på Island.
Fra Norge deltok 8 personer + ledsagere. Danmark, Sverige, Finland og Island var også representert både fysisk og digitalt.
Som et resultat av møtet, ble det vedtatt å lage en uttalelse om den uvurderlige betydningen punktskrift har for mennesker som ikke ser. Uttalelsen legges ut på de respektive utvalgenes nettsteder, samt sendes Nordisk råd.

Årsrapporten for 2023 ble behandlet på møte i OUP 25.01.2024 og vedtatt ved omsending 13.02.2024.

For Offentlig utvalg for punktskrift, OUP

Nina Tveter
Leder

Liv Kristin Saur
Utvalgssekretær